onsdag 16 april 2014

Tankekarta

Här kommer den utlovade tankekartan och två referenser jag fick av Anna:

_ TED-talk om inspiration tagen från naturen: http://www.ted.com/talks/janine_benyus_biomimicry_in_action

_ Och mögel som designar järnvägssystem: http://www.wired.com/2010/01/slime-mold-grows-network-just-like-tokyo-rail-system/

Och sist så tänkte jag bara berätta att jag ger mig själv ett "bloggförbud" för att jag skall ge mig själv tid till att formulera mig och att reflektera. Kommer föra loggbok istället.


2 kommentarer:

  1. Verkar grymt detta! Så sjukt bra tedtalk...

    SvaraRadera
  2. Hej Elin, fortsätter med lite opponerande!

    Det som jag tycker att din gestaltning nu kommunicerar är ett fokus på naturens egna processer. Processer som har funnits runt omkring oss i alla tider och även innan vi kom till som människor. Jag ser en koppling mellan MÖNSTER och PROCESSER, de är nästa som kartor över en utveckling. Utvecklingen av dessa två kan sammanbindas som att de har ett "mål" framför sig en förutbestämt resa/process. Som ett inprogrammet sökande som är enligt arv/överlevnad/syfte och därmed skapas till något. Detta sker ständigt och kan efterliknas av människan, då det är fantastiska lösningar som redan har provats. Men sedan kan de också komma att styras av människan, som kommer och ändrar någon del för ett nytt syfte etc.

    Därmed tolkar jag in människans hand i naturen som både god och ond, lägger sig i saker och ofta tar över... Mestadels för egen vinning.
    Bilden på grönt mögel ser jag som en avbild av jorden. Jag ser också din tankekarta som ett mönster , som har sammankopplingar som ett nät som stödjer och bygger upp. Det känns som om det är genom ett mönster som du förstår och sammankopplar hur saker och ting fungerar.

    Jag gillar dina spår och jag ser framför mig genom de olika sakerna du beställt att du såsom i ett labb arbetar fram de olika mönstren för att sammankoppla och förstå. Spännande vad som har hänt i din loggbok och om det är något material som du har jobbat mest med.

    Det som fastnat lite extra är vad vi människor gör med de naturliga processerna i relation till socialiseringsprocessen? Hur styr våra tankar egentligen de naturliga processerna som vi också antagligen har i oss, hur påverkar grupppsykologi våra "naturliga" beteenden?

    Två referenser:
    På tal om svampar så kom det upp som ett så starkt minne från när jag växte upp. Då var det en tesvamp som man hade i en big pack-glasslåda som man matade med te med massa socker i. Denna sågs som en "kompis-svamp" och man kunde då dela med sig av sin till kompisar. Nu när jag hittade länken så visste jag inte att den var nyttig o att man skulle äta den...

    http://sv.wikipedia.org/wiki/Kombucha

    En konstnär som jobbar med mögel:

    http://hd.se/landskrona/2014/02/13/mogellandskap-tar-plats-i/

    SvaraRadera